vineri, 4 ianuarie 2013

Cuvinte mari ...

Stii cum iti dai seama ca un om e incompetent? Atunci cand nu e in stare sa-ti explice cu cuvinte simple niste lucruri pe care el le "stapaneste foarte bine". Ma dispera efectiv, "elitele" in orice domeniu care nu sunt in stare sa vorbeasca simplu. E primul semn ca e pe din afara ... si nu pricepe nimic ... ergo foloseste niste cuvinte care nu le intelegi ... te face sa te simti dobitoc ... in speranta ca nu mai intrebi nimic mai departe. 

Bine, bine o sa zica cineva ... dar ce te-a apucat?

Pai plm. Pentru cei care ii intereseaza, macar asa minimal, zilele astea se discuta si se aproba bugetul de stat pe 2013. Guvernul face ceva, vine FMI si schimba cum vor ei. Ma rog. Ma intereseaza pentru ca sunt si banii mei pe acolo. La fel cum sunt si ai tai. Macar sa stiu daca nu pot sa fac ceva. Asa ... revenind. Am cateva chestii care nu le inteleg.

Primul lucru care nu il inteleg. De ce bugetul public nu ajunge niciodata, dar niciodata iar bugetul intr-o firma particulara este suficient? De ce trebuie inventate  formule matematice sa explicam elasticitatea bugetului public iar cel privat poate fi batut in cuie? Sunt companii private care depasesc bugetul Romaniei de citeva ori. Stiu asta. Lucrez cu o asemenea companie.Atatia bani avem. In astia trebuie sa ne incadram cu tot ce trebuie facut anul asta. Simplu! Nu?

 Ete pula ... uite aici cum se calculeaza elasticitatea (conform cu FMI). Cred ca poti citi pana la urmatoarea calculatie de buget ca nu o sa pricepi.


http://www.contributors.ro/economie/fiscal-cliff-a-fost-depasit-pactul-fiscal-intra-in-forta-jucam-inteligent/


Al doilea lucru care nu il inteleg. De ce avem atatea taxe? O intrebare relativ stupida ... dar ... hear me out... o firma privata are de platit cam 200 de taxe la diferite chestii. Exista un calendar fiscal, cum cand unde ... si asa mai departe. Dupa care urmeaza ce trebuie sa plateasca fiecare angajat in parte ... si evident ce trebuie sa plateasca firma pentru angajatul respectiv.
 Buuun ... sa presupunem ca intelegem faptul ca trebuie platite taxe. Vrem ca sa avem scoala, doctori, politie, pompieri, armata. Sunt niste chestii care le luam de bune. Ele exista si ne trebuie.

Ce nu inteleg totusi este, de ce atatea? Fiecare taxa, implica un organ de control. Fiecare organ de control implica oameni platiti din bugetul pacii, ala elastic. Sa nu mai vorbim de faptul ca trebuie sa fii un fucking genius, ca sa intelegi toate cum si unde trebuie platite, asadar si prin urmare fac pariu cu oricine ca inclusiv pe Mugur Isarescu daca l-ai avea ca si contabil , la un moment dat vei plati o amenda pentru ceva cacat de taxa de care nu a auzit nici bunicu.

Deci e foarte complicat. Si chestiile complicate nu pot fi functionale. Trust me.

Lucrurile ar trebui sa fie simplificate. Mult. Adicatelea...mai putine taxe. Sau mai precis una singura. Chiar si daca ramane valoarea imensa care o platim acum dar sa fie platita o singura data. E mai simplu sa ai cativa oameni care sa se ocupe dupa aia de repartizarea baniilor (inteligent ar fi un soft automat - dar zic sa nu sarim calu') decat 18 milioane de melteni pusi pe drumuri si cateva milioane de firmulite si firmuloaie care sa se chinuie sa priceapa.

Eu zic ca astea sunt cuvinte mari ... cine sa priceapa chestiile simple?


Niciun comentariu: